Atractii turistice in Cluj-Napoca

Istorie, cultura, frumusete

Resedinta a judetului Cluj, orasul Cluj-Napoca ofera turistilor care se opresc sa il viziteze o bogata istorie ce se intinde pe mai mult de 2000 de ani si un patrimoniu turistic impresionant. Fiind considerat capitala culturala si economica a Transilvaniei, orasul este unul dintre cele mai dezvoltate centre din Romania.

Pentru a cunoaste Clujul si frumusetile lui va propunem o calatorie prin istoria orasului, cel mai bine portretizata in obiectivele centrului vechi.

Biserica Franciscana este una dintre primele biserici ridicate in secolul al XIII-lea. Cunoscuta si sub denumirea de “Biserica aurita” datorita interiorului sau, Biserica Franciscana a gazduit de-a lungul timpului calugarii bendictini, iezuiti, o scoala unitariana si chiar pe insasi regina Isabella a Ungariei.

Piata Muzeului - zona boema a centrului, unde putem admira Obeliscul Carolina, ce comemoreaza vizita in oras a reginei Carolina, ca apoi sa ne indreptam pasii spre un alt punct important din istoria orasului: Casa Matei Corvin, unde in anul 1443 s-a nascut cel ce avea sa devina unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei si totodata si binefacatorul orasului. O alta casa importanta se afla in imediata apropiere, si anume Casa Heltai, unde la 1550 a fost amenajata prima tipografie din oras.

Piata Unirii - dominata de impunatoarea cladire a Bisericii Romano-Catolice Sf. Mihail si de statuia ridicata in cinstea regelui Matei Corvin. Ne vom opri pentru a admira atat frumusetea exterioara cat si cea interioara a bisericii, considerata a fi una dintre cele mai impozante edificii gotice din Romania. Cu o lungime de 70 metri si o inaltime de 80 metri, aceasta biserica a concurat pentru mult timp cu Biserica Neagra din Brasov pentru titlul de “Cea mai frumoasa biserica in stil gotic”. In jurul pietei vom putea admira frumusetea vechilor edificii, precum Palatul Banffy, cladirile in oglinda de pe strada Iuliu Maniu, cladirea vechii Primarii si cea a Bancii Nationale.

Biserica Piarista - Biserica reprezinta unul dintre cele mai importante simboluri clujene, ea fiind considerata si prototip pentru numeroase alte biserici din Transilvania. Vom admira interiorul bisericii, considerat a fi o bijuterie a stilului baroc, iar aici vom putea vedea icoana pictata pe lemn a Sfintei Fecioare Maria, despre care se spune ca in anul 1699 ar fi plans timp de 2 saptamani.

Biserica Reformata - este cunoscuta ca fiind cea mai mare constructie gotica de tip sala (cu o singura nava) nu doar din Romania, ci si din sud-estul Europei. Interiorul bisericii, construit in spiritul franciscan fara prea multe ornamente, gazduieste cea mai bogata colectie din Romania de blazoane si steme, apartinand familiilor de nobili din Transilvania.

Bastionul Croitorilor - este unul dintre putinele turnuri ale vechii fortificatii ce s-a pastrat intact pana in prezent. De asemenea, Bastionul Croitorilor este si singurul turn care a fost reintrodus in traseul turistic al orasului, gazduind in prezent Centrul de Cultura Urbana, o cafenea literara la subsol si spatii destinate diverselor expozitii.

Piata Avram Iancu - unde putem vizita Catedrala Ortodoxa Arhiepiscopala, construita la inceputul secolului al XX-lea in stil bizantin si Teatrul National care, la fel ca si cladirea Curtii de Apel, este una dintre primele cladiri de amploare construite in afara zidurilor vechii cetati.

Dealul Cetatuii - Pentru a avea o vedere panoramica asupra orasului Cluj-Napoca, ne putem aventura pe Dealul Cetatuii. Aici se mai pot vedea o parte din ruinele vechi ale cetatii, construita in stil Vauban intre anii 1715 si 1735 si de unde avem o frumoasa vedere asupra orasului.

Gradina Botanica „Alexandru Borza” - fondata in 1920 de profesorul Al. Borza. Cu o suprafata de aproape 14 hectare si cele peste 10.000 de plante, dintre care si multe plante rare, Gradina Botanica din Cluj este considerata a fi cea mai bogata si mai frumoasa din tara. Printre atractiile ei se numara: gradina japoneza, gradina romana, cele 6 sere speciale cu plante exotice si binenteles sectorul ornamental, care gazduieste, in functie de sezon, o multitudine de plante decorative. Acest sector este cu atat mai spectaculos cu cat in luna mai cele peste 120 de specii de lalele, zambile, narcise si branduse isi etaleaza frumusetea, iar in sezonul estival cele 350 de varietati de trandafiri incanta prin frumusetea culorilor si prin parfumul special.

Castelul Banffy din Bontida
Situat la aproximativ 30 km de Cluj-Napoca si ridicat de catre baronul Banffy intre anii 1437 si 1543, castelul de la Bontida prezinta o varietate de stiluri arhitecturale de la baroc, renascentist pana la romantic, inclusiv neogotic.
In prezent, edificiul se afla in proces de restaurare, insa a fost deja reintrodus in traseul turistic. Pe domeniul de la Bontida sunt organizate diferite evenimente, cum ar fi proiectii in aer liber in cadrul Festivalului TIFF, diferite targuri, Festivalul Electric Castle. In interiorul castelului functioneaza chiar si o cafenea culturala.

Salina de la Turda
Fiind una dintre cele mai vizitate atractii ale zonei Turda, Salina se afla la o distanta de 30 de km de Cluj-Napoca. Recent restaurata si modernizata, mina de sare de la Turda este inscrisa in lista monumentelor istorice ale judetului Cluj. Din anul 2010, Salina Turda este deschisa publicului larg atat in scop turistic, cat si curativ.

In speranta ca prin aceasta scurta prezentare am reusit sa va trezim interesul si curiozitatea, va invitam sa va convingeti de frumusetile orasului Cluj-Napoca!